Mleko kokosowe to bardzo znany dodatek w kuchni azjatyckiej jednak ostatnio zyskuje coraz szersze grono konsumentów w Europie. Ze względu na fakt, że zawiera wiele minerałów często wybierane jest przeważnie przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Kolor i smak zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe.  
Jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat.

Wartości odżywcze mleka kokosowego w 100g

Wartość energetyczna190/46 (kj/kcal)
Białko 0,1 g
Węglowodany2,5 g (w tym cukry <0,1 g)
Tłuszcz 3,9 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g)
Sól0,05 g

Zalety mleka kokosowego

  • dostarcza dużej ilości energii i oszczędzaj zapasy glikogenu, jest zatem zalecane przy intensywnych wysiłkach
  • daje uczucie sytości przez co korzystnie więc wpływa na spadek masy ciała u osób z nadwagą
  • zwiększa też przyswajalność wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny
  • tłuszcze zawarte w mleku wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji

Wysoka zawartość minerałów

Niewątpliwie mleko kokosowe jest świetnym magazynem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46% , miedź w 13%, fosfor w 10 %, a na magnez, żelazo i selen w 9%.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Choć faktem jest, że produkt ten powinien składać się tylko z miąższu orzecha kokosowego oraz wody, idealnie wtedy komponuje się w naszej kuchni z potrawami, deserami czy napojami, to bez wątpienia mleko oferowane w sieciach handlowych prawie zawsze zostaje wzbogacane wieloma innymi, nie koniecznie dobrymi dla zdrowia substancjami.

W związku z tym znaczącym problemem jest to, że w składzie większości tego typu produktów dostępnych na naszym rynku, oprócz wody i ekstraktu kokosowego, kryje się wiele innych substancji. Ważnym aspektem są stabilizatory oraz zagęstniki. Niewątpliwie mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Do najpopularniejszych z nich należy guma guar (E412) – zagęstnik wytwarzany z ziaren rośliny Cyamopsis tetragonoloba, który wprawdzie uznaje się za nieszkodliwy dla zdrowia, lecz w nadmiarze może zaburzać pracę układu pokarmowego.

Innym stabilizatorem stosowanym przez producentów mleczka kokosowego jest guma ksantanowa (E415) – polisacharyd otrzymywany w wyniku fermentacji węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris. Na ten składnik powinny szczególnie uważać osoby zmagające się z alergią na kukurydzę, pszenicę lub soję.

Mleka kokosowe – Producenci

Wybierając mleka kokosowe do naszego sklepu kierowaliśmy się przede wszystkim zawartością składników na które składa się produkt. W związku z tym znajdziesz u nas produkty ekologiczne od firmy Ecomil, Isola Bio i DietMil.

Polecamy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.