Mleko kokosowe to bardzo znany dodatek w kuchni azjatyckiej jednak ostatnio zyskuje coraz szersze grono konsumentów w Europie. Ze względu na fakt, że zawiera wiele minerałów często wybierane jest przeważnie przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Kolor i smak zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe.
Jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat.
Wartości odżywcze mleka kokosowego w 100g
Wartość energetyczna | 190/46 (kj/kcal) |
Białko | 0,1 g |
Węglowodany | 2,5 g (w tym cukry <0,1 g) |
Tłuszcz | 3,9 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g) |
Sól | 0,05 g |
Zalety mleka kokosowego
- dostarcza dużej ilości energii i oszczędzaj zapasy glikogenu, jest zatem zalecane przy intensywnych wysiłkach
- daje uczucie sytości przez co korzystnie więc wpływa na spadek masy ciała u osób z nadwagą
- zwiększa też przyswajalność wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny
- tłuszcze zawarte w mleku wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji

Wysoka zawartość minerałów
Niewątpliwie mleko kokosowe jest świetnym magazynem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46% , miedź w 13%, fosfor w 10 %, a na magnez, żelazo i selen w 9%.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Choć faktem jest, że produkt ten powinien składać się tylko z miąższu orzecha kokosowego oraz wody, idealnie wtedy komponuje się w naszej kuchni z potrawami, deserami czy napojami, to bez wątpienia mleko oferowane w sieciach handlowych prawie zawsze zostaje wzbogacane wieloma innymi, nie koniecznie dobrymi dla zdrowia substancjami.
W związku z tym znaczącym problemem jest to, że w składzie większości tego typu produktów dostępnych na naszym rynku, oprócz wody i ekstraktu kokosowego, kryje się wiele innych substancji. Ważnym aspektem są stabilizatory oraz zagęstniki. Niewątpliwie mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Do najpopularniejszych z nich należy guma guar (E412) – zagęstnik wytwarzany z ziaren rośliny Cyamopsis tetragonoloba, który wprawdzie uznaje się za nieszkodliwy dla zdrowia, lecz w nadmiarze może zaburzać pracę układu pokarmowego.
Innym stabilizatorem stosowanym przez producentów mleczka kokosowego jest guma ksantanowa (E415) – polisacharyd otrzymywany w wyniku fermentacji węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris. Na ten składnik powinny szczególnie uważać osoby zmagające się z alergią na kukurydzę, pszenicę lub soję.
Mleka kokosowe – Producenci
Wybierając mleka kokosowe do naszego sklepu kierowaliśmy się przede wszystkim zawartością składników na które składa się produkt. W związku z tym znajdziesz u nas produkty ekologiczne od firmy Ecomil, Isola Bio i DietMil.
Polecamy…
-
COCONUT MILK – NAPÓJ KOKOSOWY BEZ GUMY GUAR (17 % TŁUSZCZU) BIO 400 ml (PUSZKA) – AMAIZIN
13,67 zł
Cena jednostkowa: 29,72 zł za kg/l -
COCONUT MILK – NAPÓJ KOKOSOWY BEZ GUMY GUAR (22 % TŁUSZCZU) BIO 200 ml (PUSZKA) – TERRASANA
11,43 zł
Cena jednostkowa: 47,61 zł za kg/l -
COCONUT MILK – NAPÓJ KOKOSOWY LIGHT (9 % TŁUSZCZU) BIO 400 ml (PUSZKA) – COCOMI
9,19 zł
Cena jednostkowa: 20,89 zł za kg/l